Mai multe despre Virusul C

Intrucat am trecut prin sperietura provocata de infectia cu virusul C, m-am gandit sa impartasesc cu cei interesati cateva dintre detaliile pe care le-am aflat despre aceasta boala, detalii pe care mi le-au confirmat doctorii la care am fost de-a lungul timpului.  Nu sunt insa medic; in concluzie acest articol trebuie tratat doar in scop informativ.

Cum poti afla daca ai virusul C?

Prin intermediul markerilor infectiosi – Imunologie. Daca pentru celelalte tipuri de virusuri exista 2 metode de determinare (de exemplu: Ag HBs si Ag Anti-HBs), pentru virusul C nu se face decat o singura testare, pentru Ac Anti-HCV.

Practic, „Anti” se refera la despistarea anticorpilor care ar lupta impotriva virusului. Din acest motiv, din cauza ca anticorpii raman in organism si dupa vindecare, ei vor fi prezenti tot restul vietii si se vor regasi si in markerii infectiosi.

Asadar, daca, de exemplu, la o testare pentru hepatita B, se obtin:

Ag HBs – nonreactiv

Ag Anti-HBs – reactiv

Inseamna ca nu ai hepatita B, dar ai anticorpii impotriva acestui tip de hepatita. Din cate mi-a spus unul dintre doctori, respectivii anticorpi provin (in lipsa unei contaminari si apoi a vindecarii) de la vaccinurile facute in mediul scolar.

In cazul virusului C insa, nu se poate determina daca acesta exista in organism sau nu prin intermediul markerului Ac Anti-HCV. Reactivitatea acestuia ridica insa un mare semnal de alarma: fie virusul este prezent, fie a fost, intr-un moment trecut. Confirmarea absoluta se obtine doar in urma viremiei.

Observatie! Desi sansele sunt mici, exista si posibilitatea ca markerii (sau viremia) sa nu fie corecti – in sensul ca, in procesul de analizare a mostrele de sange, laboratorul sa greseasca rezultatul. Din cate am inteles, exista si sansa ca mostrele sa nu fie bine prelevate, sa nu fie transportate sau depozitate in conditii optime, sau, pur si simplu, aparatele folosite la analiza sa nu fie bine setate sau, mai grav, sa fie defecte. Din aceste motive, va sfatuiesc sa va testati la mai multe laboratoare, pentru mai multa siguranta (atat markerii, cat si viremia, daca este cazul).

Nu trebuie neglijat faptul ca hepatita cronica poate aparea si din alte cauze. Exista astfel mai multe tipuri de hepatita:

  • Virala
  • Autoimuna
  • Alcoolica

Ce este viremia (incarcatura virala)?

Simplu spus, viremia arata cantitatea de virusuri existenta la un moment dat in organism.

Poate avea 2 rezultate:

  • Nedetectabil (inseamna ca nu aveti virusul C in organism)
  • Detectabila (indiferent de valoare, inseamna ca aveti virusul C in organism).

Ce alte analize m-ar putea duce cu gandul la virusul C?

Nu exista alte analize (in afara viremiei) care sa fie concludente pentru punerea diagnosticului de hepatita virala C.

Valorile crescute ale transaminazelor (TGO – AST – GOT, TGP – ALT – GPT) pot reprezenta un semnal de alarma, insa nu tot timpul. Bolnavii de hepatita C au momente bune (cand transaminazele sunt normale) si momente proaste (cand valorile cresc alarmant). Cu alte cuvinte, mergi la noroc.

Ecografia la ficat nu este nici ea concludenta. La ecografie nu se vede decat daca ficatul este marit. Chiar daca ficatul ar fi marit, asta ar putea insemna o multume de alte afectiuni, si nu neaparat prezenta virusului C (in cazul acestuia ficatul se mareste de obicei in fazele cronice ale hepatitei, chiar in stadiul de ciroza – deci nu in stadiile incipiente).

Nu ar trebui ca organismul sa-mi transmita o serie de semnale privind prezenta virusului C in organism?

Nu. Virusul C nu doare. Nu exista simptome decat dupa multi ani, cand deja ficatul este intr-un grad mai mare sau mai mic (in functie de fiecare persoana) distrus. De obicei se avanseaza catre ciroza dupa 10-15 ani de hepatita C netratata.

Cel mai des simptom intalnit este oboseala, urmat de icter.

Pentru mai multe intrebari si raspunsuri:

http://www.hepatite.ro/metode-de-diagnostic-in-bolile-hepatice/2012/viremia-incarcatura-virala-in-hepatita-b-si-c-valori-normaleviremia-mare-viremia-mica-cresterea-si-scaderea-viremiei-2208/

http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-pentru-sanatate/hepatitele-cronice-si-viremia~ni6ial

http://www.hepatite.ro/hepatitele-cronice/2011/hepatita-cronica-cum-se-pune-diagnosticul-794/

P.S. Intrucat, dupa cum spuneam si in acest articol, cel mai bine este sa te asiguri ca totul e ok chiar daca analizele sunt bune, am hotarat sa trec la urmatoarea etapa si sa apelez si la Fibroscan. Vreau sa ma asigur ca ficatul meu este ok si ca nu a fost afectat de virusul C. Voi scrie atunci mai multe despre cum a decurs procesul.

Reclame

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Toane Raw

O reteta raw pe zi

The Fierce Banana

Boring monkeys should fear me!

Ligia Pop

Autor, Raw Chef, Consultant Nutriție

someoneDIDthis

If you do something do it properly or don't

Tamboi's Blog

Just another WordPress.com site

Ink4thought

Life's journeys

DIYro: Fă-o chiar tu!

DIY în limba română

JOS GATITUL

clorofila cu lamaie

%d blogeri au apreciat asta: